diary.

Tips till bröllopsdagen

Tips till bröllopsdagen

Nu när jag har varit med på många bröllop under tre år har jag en hel del tips och tricks som kan vara bra att tänka på inför er stora dag. Det blev lite längre än vad jag hade tänkt, men det är förhoppningsvis några tips från coachen som ni inte tänkt på innan. :)

Undersök bildstilen hos er fotograf

Jag gillar ljusa bilder med härliga färger, naturlig känsla och mycket skratt. I mina bilder tittar personerna ofta mer på varandra än in i kameran (även om jag såklart fotar några sådana bilder också) och det är sällan väldigt uppställda poser även om jag instruerar. Om ni hellre vill ha traditionella bilder där båda tittar in i kameran och en mer klassisk redigering med kanske en vinjettering och några bilder där allt är svartvitt förutom en färgglad detalj, så är jag inte fotografen för er. Därför är det viktigt att ni tittar ordentligt genom portfolion, läser på hemsidan hur fotograferingen går till och pratar med er tilltänkta fotograf för att se att ni är inne på samma spår.

Brollopsfotograf Goteborg Fotograf Maria Ekblad

Ha bekväma skor

Den här lilla detaljen är så lätt att glömma men är så viktig. Även om du har gått in dina skor och de känns superbekväma ska du gå och stå en hel dag, så mitt tips är att ta med ett par extra skor att byta till framåt middagen när fötterna börja ömma. Om man har lång klänning syns det ändå inte under kjoltygen.

Ha mer marginal i schemat än vad ni tror behövs

Mångas bröllopsplanering spricker ofta vid förberedelserna vilket leder till att man blir sen till fotograferingen och får stressa genom porträtten. Frisörer och make up artister jag har träffat säger att det är ofta för att det kan ta extra tid om man har med sig flera brudtärnor som ska fixas och alla ska hinna ta en bild till instagram och skåla i champagne. Tänk därför på att ha god tid på er så det inte behöver bli stressigt.

Ha bilderna i åtanke när ni bokar ställen

Jag förstår att det är mycket mer än bilder som spelar roll när man bokar hotell, kyrka och festlokal till sitt bröllop, så som budget och tillgänglighet. Men om man har möjlighet tycker jag det är bra att ha bilderna i åtanke för att miljöer spelar så stor roll i bildernas resultat. Om ni bokar ett hotell att göra er i ordning på och är ute efter min ljusa bildstil så är det bäst att boka ett ljust rum med mycket vitt på väggarna och stora fönster. Gillar ni en mer mörk och murrig bildstil är det det ni ska gå efter när ni letar lokaler och kyrkor.

Brollopsfotograf Goteborg Fotograf Maria Ekblad

Ät ordentligt

Se till att planera in ordentligt med mat och mellanmål under dagen, för ni blir antagligen vrålhungriga av allt som pågår. :)

Prata med gästerna om fotografen

Om ni anlitar en professionell fotograf tycker jag det är viktigt att ni berättar detta för era gäster. Självklart ska de också få fotografera och ta sina bilder, men i vissa situationer (till exempel under ceremonin i kyrkan) så tycker brudparen om att endast fotografen fotograferar och gästerna är med och deltar, vilket kan vara bra att berätta innan.

Prata med prästen om fotografen

Om ni gifter er kyrkligt är det bra om ni pratar med er präst om att ni kommer att ha en professionell fotograf med er i kyrkan. Som fotograf får jag alltid rätta mig efter prästens önskemål och kan därmed endast förflytta mig i kyrkan efter vad prästen tillåter. Vissa präster vill endast att fotografen står på ett ställe vilket då kommer bilderna att bli därefter. Jag försöker alltid vara så tyst och smidig som möjligt och växlar några ord med prästen innan och det brukar inte vara ett problem. Men det kan ändå vara bra att kolla upp i förväg.

Maria Ekblad bröllopsfotograf i Göteborg

Fundera över vad ni ska göra med era bilder

Jag tror det är allt för vanligt att bilderna bara ligger och kvar i en mapp på en hårddisk efter bröllopet. Jag tycker att ni ska fundera på hur bilderna kan komma till sin rätt istället. Jag erbjuder både fina fotoböcker med linneomslag och olika sorters tavlor. Ni kan göra beställningen via mig och jag ordnar designen på fotoböckerna, lätt och smidigt.

Ha kul

Det är er bröllopsdag och njut av att alla era nära och kära är samlade och hur härlig dagen är.

5 svar

  1. Såå bra tips, Maria! Tycker överlag att många brudpar verkar vara dåliga på att förmedla sina önskemål om bilder till fotografen och att många bara väljer en fotograf för att denne sägs vara grym. Men alla har ju verkligen olika stilar och det är nog som sagt viktigt att först tänka efter vad ens egna förväntningar och bildstil är.

    1. Åh roligt att du tycker det! Ja det här är SÅ viktigt! Och att man kollar igenom portfolios ordentligt och ser om det är något man verkligen gillar. Och även försöker tänka efter vad man själv skulle tycka om, någon som är lugn och metodisk eller någon som är spontan och skrattar mycket?

    1. Mitt tips är att prata med frisören fotografen och de som kommer vara med. Hos frisören så kanske du kommer göra en provuppsättning och få lite uppfattning? :)

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås