diary.

SM-finalen i Fotografi

SM-finalen i Fotografi

Alltså, jag vet knappt hur jag ska börja detta inlägget. Känner mig helt överväldigad av allt på SM-finalen igår!

Men, jag var ju med och tävlade i SM för första gången, vilket var otroligt roligt. Jag skickade in fem bilder, varav 2 gick till printfinal som hölls igår. Av en trevlig slump så hölls detta på Grand Hotell i Alingsås så det var härligt.

Under torsdagen och fredagen hade det varit en live-sänd jurering där juryn (som innehöll både svenska och internationella domare) bedömde våra printade bilder i alla olika kategorier och gav poäng. Så i lördags visste man ungefär hur det skulle gå, men mycket kan hända bakom kulisserna då domarna även jämför bilderna med varandra.


Fotograf Maria Ekblad

Jag och Elin Stahre (min fotografbästis) hängde på mässan

 

Under dagen hölls det leverantörsmässa och föreläsningar och det var så roligt. Det kom fotografer från hela Sverige och det var så många som jag bara har pratat med på Facebook eller instagram som jag nu äntligen fick ett ansikte på. Det var jättemånga som kom fram till mig också och sa att de tyckte om min podcast Fotopodden och att de tittade på mina youtubevideos och det gjorde mig så himla glad. Det är inte lätt att föreställa sig att det är riktiga människor bakom siffrorna alltid. 😍

Sedan var det dags för utställning och prisutdelning och det var verkligen otroligt. Dels gjorde det en enorm skillnad att kunna se alla bilder printade och inte bara på en skärm. Man kunde verkligen se vad domarna hade pratat om och bilderna blev så mycket mer levande.

sm Fotograf Maria Ekblad

Innan prisutdelningen

Under prisutdelningen blev jag verkligen rörd. Det var så häftigt och stämningsfullt att stå finklädd tillsammans med sveriges bästa fotografer i ett och samma rum (förutom de som väljer att inte tävla men du fattar). Alltså wow, jag kände verkligen att det här är mitt gäng, mitt skrå. Det är ganska ensamt som fotograf ibland för man jobbar ju inte med kollegor som på andra arbetsplatser så den tillhörigheten gjorde mig lite tårögd. Och prisutdelningen var fantastiskt kul att se!

Fotobåset

Och hur gick det då för mig? Jo, jag ska berätta att jag är faktiskt supernöjd. För att tävla första gången kändes det verkligen jättefint att komma till final med två bilder i olika kategorier. Jag fick ingen pallplats men hamnade ändå bland de 8 bästa gravidfotograferna i Sverige, vilket känns otroligt. Mina bilder fick fina poäng som digitala bilder men eftersom det är så hög konkurrens bland alla duktiga fotografer så gick inte fler bilder vidare.

Jag har lärt mig så otroligt mycket om foto och är så glad och påfylld efter denna helgen, och längtar verkligen till nästa år. 🥰

gravidfotografering göteborg fotograf maria ekblad

gravidfotografering göteborg Alingsås fotograf Maria Ekblad studio gravidklänningar

Min gravidbild som kom till printfinal!

familjefotografering goteborg; barnfotografering goteborg; fotograf maria ekblad

Min familjebild som gick till printfinal i kategorin grupp!

gravidfotografering göteborg fotograf maria ekblad

En av mina gravidbilder som jag skapade specifikt för att tävla med. Jag döpte den till The greatest gift och tycker den blev så fin. Den gick inte vidare till printfinal men älskar den ändå. Min fina kund Frida modellade!

2 svar

  1. Fantastiskt jobbat, Maria. Blir alldeles rörd av att läsa. Du är otroligt duktig, både på att ta bilder, du skapar konst, men även på att skapa en fin stämning i studion.
    Våra barn minns fortfarande när vi tog bilden, att få komma till din studio, prova klänningar, alla lampor, ett äventyr!
    Du är verkligen en självklar stjärna ✨ både i SM och i vårt hjärta ❤️/ Karin Capó Milding

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås