fotograf Maria ekblad barnfotografering Göteborg Alingsås
   diary.

Det viktigaste vi köpte när vi fick barn

fotograf Maria ekblad barnfotografering Göteborg Alingsås

Det viktigaste vi köpte när vi fick barn

Min kompis är gravid (vilket är så kul) och hon frågade mig vilka som är de mest nödvändiga sakerna vi köpte när vi fick barn. Och det kom jag på blir ju ett jättebra blogginlägg för det är verkligen en djungel där ute. So let’s go!

Babynest

Babynestet använde vi hela tiden, både att sova bredvid i sängen (högt upp bredvid huvudet så hon inte skulle få något täcke på sig) eller bredvid oss i soffan. Vi insåg rätt fort att det är bra med flera olika ställen man kan lägga ner bebisen (om hen accepterar att bli nedlagd en stund). Jag gillade detta, för det hade fasta kanter, och bebisen kunde inte liksom fastna in under kanterna heller som på ett annat vi köpte. Dock var det lite stort för en riktig nyfödd men hon växte i det fort.

Barnvagn

Man behöver ju en barnvagn både för att komma ut lite men också för att kunna söva bebisen i och för att kunna gå och handla mat och sådant när bebisen är lite större. Vi valde en Britax Smile 3, som vi har varit ganska nöjda med. Den har sina fördelar och sina nackdelar men när jag har pratat med kompisar som har Emmaljunga och Bugaboo-vagnar så tycker jag alla verkar ha plus och minus. Jag gillar vår för liggdelen är bra, sittdelen är också bra, man kan fälla ner suffletten långt så bebisen inte får solen i ögonen och korgen på undersidan är stor. Dock tycker jag det är svårt att få upp saker ur korgen om vår dotter sitter i vagnen. Men vi är som sagt nöjda på det stora hela.


fotograf Maria ekblad barnfotografering Göteborg Alingsås

 

Bärsele

Bärsjal blev aldrig riktigt vår grej, jag tyckte det kändes för osäkert med en knut (fast jag vet att det inte är det) men bärselen var grejer det. Perfekt när man behöver bära en kvällsorolig bebis, när man vill ha armarna fria eller när man inte vill ha med sig vagnen. Vi har en Ergobaby 360 från Babybjörn och den är toppen. När bebisen är större kan man även ha bebisen framåtvänd i den, vilket kan vara bra ifall någon vill upptäcka världen mer. Tillslut fick jag dock ont i nacken av den när det blev för många kilo på axlarna men jag tycker den var guld värd. Jag kunde stå och vagga en sovande bebis samtidigt som jag stod vid vårt höj- och sänkbara skrivbord och redigerade bilder. Win. 

Babybjörn sitter

Som sagt, man behöver många olika stationer att kunna sätta ner bebisen på, och sittern från Babybjörn var guld värd. Den har ju ett spädbarnsläge så går att använda från nån månad om man inte gungar barnet i den för mycket, och är perfekt. Vi använde vår supermycket!

Babygym

I början kanske bebisen inte bryr sig så mycket om sakerna i det, men ju mer färgglatt och anskrämligt det är, desto roligare är det att kolla på. Och när man ska öva på att lyfta huvudet (vilket man gör ganska tidigt ju) så är det bra att ha lite sådant som lockar och lite mjukare underlag. Och igen, en till station att lägga ner sitt barn på. 

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

 

Kläder

Och här tycker jag det är viktigt att man ska se till sin egen situation. Många sa till oss ”köp inte så mycket kläder, de växer ur dem så fort”, och det GÖR det. Men för mig var det mysigt att köpa små små bodies med fina färger och tryck som ett sätt att boa. Och vi bodde 3 trappor upp utan tvättmaskin och hiss, och hade ganska svårt att få tvättider ibland. Så jag var väldigt glad att vi hade en del kläder. Men vi fick jättemycket från släktingar också. Sedan så behöver man behöver ju inte ha allting hemma utan man kan ju köpa när bebisen är här också och man vet lite vad som passar och inte. 

Badkar med bebis-insats

Om man har ett badkar man ju bada bebisen i det – men annars är ju en liten badbalja bra att ha. Det finns även en nyfödd-insats som är käck att ha i det, som vi använde.

vad-man-behover-till nyfödd bebis

Babymonitor

När bebisen väl börjar sova middag i egen säng eller sover vidare i vagnen kan det vara jättebra att ha en monitor så kan man pyssla med något annat i ett annat rum så länge. Vi valde en med både video och ljud, och det har varit toppen även nu senare. Vi valde en från Motorla, lite dyrare men vi använder ju den både på sovstund och på kvällarna. 

Babyskydd

Ni behöver ju ha något att köra runt bebisen i om ni har en bil och ett bra och säkert babyskydd är viktigt. Man kan ju köpa en Isofix-bas, så man kan klicka i babyskyddet direkt men det går även att bälta fast babyskydden. Här tycker jag det är bra att läsa på lite och eventuellt prata med någon i en affär eller kompisar så man får en modell som känns vettig för ens budget men också funkar i ens bil.

Skötbord & sådant

Ett ställe att byta blöjor på är ju ett måste och antingen kan man ha ett skötbord eller bara ha en dyna på golvet, det beror på vad man tycker är smidigast. Vi har gillat kunna stå bekvämt och fixa sådant. I skötbordet har vi även fyllt på med blöjor, torra tvättlappar och olja (vi körde det istället för våtservetter, för det irriterar huden mindre), och supersalvan Inotyl.

Sovpåse

Alla barn är olika och vissa gillar ju sova själva men de flesta gör inte det. Men, förr eller senare börjar man ju vänja bebisen vid att sova någon annanstans än på en, och då är en sovpåse verkligen perfekt. Det är som ett täcke som man knäpper runt kroppen som en body, så den inte kan hamna över näsan på bebisen och är därmed säkrare. Jag upplever att barnet märker mycket mindre när man förflyttar det, eftersom det är varmt och gosigt i sovpåsen.

Bedside crib eller spjälsäng

Även om alla bebisar inte använder dem så mycket i början, så är det ändå bra att ha en säng som bebisen kan sova i. Man kan ju välja om man vill ha en som står i anslutning till sin säng, eller en separat. 

FOTOGRAFERING

Och till sist så måste jag ju också nämna gravid- och nyföddfotografering, för det är ju självklart något av det viktigaste. Nu footgraferade jag enbart själv, för jag hade så mycket komplikationer under graviditeten, men jag hade fotgoraferingar inbokade med en av mina bästa vänner som också jobbar som fotograf. Och jag kan säga dig att av allt det jag har nämnt ovan så är bilderna det som är mest viktigt för oss redan. Det är de som vi kommer att titta på varje år. Det är de som vårt barn kommer att tycka om att ha själv. Det är det som bara stiger i värde och aldrig blir omodernt.

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås