diary.

Hur kommer mitt barn att vara på fotograferingen?

Hur kommer mitt barn att vara på fotograferingen?

”Sådär lugn kommer ALDRIG min bebis att vara under fotograferingen” får jag höra ibland av föräldrar som kommer, eller som mailar mig och funderar på att boka en nyfödd- eller bebisfotografering. Och jag vill verkligen att man inte låter den tanken hindra er från att boka!

Jag har fotograferat 200 nyfödda, och nästan lika många under de första året. Jag har träffat så himla många familjer, som alla genomgår stora förändringar, så det har kommit ett småsyskon, eller att barnet är i olika utvecklingsfaser. Och jag vill skicka med er att man behöver absolut inte vara rädd för hur det ska gå med ens barn under fotograferingen, för det blir alltid bra bilder.

Vi tar det som det kommer

För det första, så tycker jag väldigt mycket om bebisar och barn, och försöker alltid ta det som det kommer. Vissa är jätteblyga när de kommer till studion, andra studsar fram och säger hej, och vissa vill inte alls vara med. Jag anpassar alltid efter barnet, om jag märker det är någon som behöver lite tid så försöker jag hålla mig lite mer i bakgrunden och annars om någon tycker det är roligt så börjar vi mer direkt.

Barnen orkar en viss tidsperiod

Alla nyfödda bebisar skriker mer eller mindre, men eftersom det är deras enda sätt att kommunicera så är det ju så de får göra för att nå ut. Det finns nästan ingen bebis som inte säger något under sin fotografering, men just därför avsätter jag 3 timmar när jag fotograferar nyfödda. Det är sällan fotograferandet som tar mest tid, utan oftast att få bebisen mätt och nöjd och redo att fotas. När det gäller första året, så orkar barnen sällan mer än 45-60 minuter, och därför försöker jag alltid vara lite effektiv i början av fotograferingen medan de tycker det är roligt.

Trots och mutor – I’ve seen it all

Man behöver inte vara nervös som förälder för att jag ska ha några åsikter om trots eller mutor. Jag brukar säga på skämt att min studio är det mest mutade stället i hela Göteborg. 😂 Men skämt åsido, ni som föräldrar gör ju ert allra bästa, och en fotografering är en så speciell situation, så för min del är det bara bra om det finns en morot för barnet efter fotograferingen. Och när det gäller trots, jag har hört det mesta. Min inställning är ändå att barn är barn, och det är en väldigt speciell situation under en fotografering, där det är mycket förväntningar på barnet och då kan det bli lite trots ibland.

Det blir alltid bra bilder

Oavsett så kommer det att bli bra bilder under fotograferingen! Jag tar väldigt många bilder när jag fotograferar, och väljer ut de 30 bästa åt er till bildvisningen. Man kanske inte kan styra helt om bebisen är vaken eller sover, och barnen kanske inte sitter på rad och tittar glatt in i kameran, men det blir alltid bra bilder. Jag tror att man som förälder kan uppleva att det blir mindre bra bilder än vad jag gör, för jag vet också att jag behöver bara några sekunder i olika ögonblick för att fånga en bra bild. Och om jag mot förmodan skulle känna att jag inte fått ihop tillräckligt för att göra ett galleri till er, så skulle vi boka om fotograferingen. Men det har bara hänt 1 gång av alla kunder, och då har det var det en nyfödd som hade kolik.

sexmånaders fotografering bebisfoto sitter sessionfotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborgettårsfotografering göteborg leia bebisfoto ettåringfotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborgSå med detta inlägget hoppas jag kunna hjälpa er att sätta rätt förväntningar inför er fotografering, och också peppa er i att ni inte behöver oroa er för hur ert barn kommer uppföra sig under fotograferingen!

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås