NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Mina bilders utveckling

Mina bilders utveckling

Jag fick en kommentar av en läsare för ett tag sedan som önskade ett inlägg om hur jag fotar då jämfört med nu. Jag har grävt fram min gamla hårddisk och jag måste säga det är många skämskuddebilder i början, men det är ändå roligt att se. Jag tycker man tydligt kan se spår av hur jag fotar nu i mina gamla bilder, även om de inte alls är likadana haha.
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

Hösten 2012

Min hårddisk börjar hösten 2012 då jag hade ett inbrott hemma i min lägenhet och inte har några bilder innan det eftersom alla back ups försvann. Men jag hade en fotoblogg, där jag la upp bilder från fotopromenader och självporträtt. Jag fotograferade mycket, men visste inte alls hur jag skulle hantera kameran, ljus eller något. Jag var så himla frustrerad, för jag visste hur jag ville fota, men mina bilder blev inte alls så. Men där uppe i hörnet är nog en av mina första motljusbilder, och den blev nog till av misstag haha! Titta bara på självporträttsbilden i superstark sol. Superhårt ljus som jag redan försökt redigera så det såg bättre ut haha, men jag såg inte det för jag hade ingen tanke om ljus alls. Jag fotograferade mycket natur på den tiden, och jag gillar ändå mina sådana bilder. Jag kanske inte hade valt att fota så mycket grönt och brunt idag men tycker ändå om bilden med vattendropparna.

Porträttbilden är en bild på min kompis Ellinor. Jag minns att vi båda blev så himla nöjda med den. Vi var ute på en promenad en väldigt mörk och tråkig novemberdag och isot är ju på cirka en miljard. Men jag lyckades få kort skärpedjup (också av misstag tror jag) och jag var så stolt!
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i GöteborgFotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

2013

Jag hade fortfarande ingen koll alls på ljuset. Titta på självporträttbilden i solen, halva ansiktet är ju helt mörkt haha. Det är samma med självporträttet inne i lägenheten, jag förstod inte alls varför det inte blev som jag ville. Men sedan lyckades jag få till en bild med kort skärpedjup på min sambo (som visserligen tuggar, men det såg jag inte för jag var så nöjd haha!).Och här är ytterligare en bild jag tog på Ellinor, nästan 1,5 år senare. Det är mer en ögonblicksbild men vilken skillnad!
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i GöteborgFotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

2014

2014 känns som det hände väldigt mycket om man tittar på bilderna i början av året. Här kan man ändå se att jag börjar få lite koll på jämnt ljus om man tittar på första bilden. Sedan tittar man på bilden under… och jag verkar fortfarande ha noll koll haha! Okej, bilen åkte nog förbi där just då, men ändå. Fast jag fotade fortfarande coola naturgrejer och bilden på min kompis Julia så ställde jag mig framför henne för att blockera ljuset och få jämnt ljus i hennes ansikte. Så här har jag börjat tänka kring saker.

Min kompis Ellen ställde upp när jag letade efter personer att öva porträtt med och vi hade en fotosession i mars 2014. Och alltså! Jag känner sån ömhet för den Maria jag var då, för jag försökte verkligen haha. Här har jag nog gjort ett försök till förgrundsludd med busken och Ellen är jättefin men åh så rolig bild haha! Undrar om några gravidmammor skulle vilja hoppa in i en rhododendron? ;)
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i GöteborgFotografMariaEkblad_nyfoddfotograf_i_Gotebrg04

Sedan vid den här tiden så började jag arbeta med Moa som hennes andrefotograf. Jag fick hänga med på bröllop under hela hennes bröllopssäsong och jag gick också en kurs i bröllopsfotografering med Emelie Ohlsson. Vi kände ju inte varandra då och jag var så starstruck. :D
FotografMariaEkblad_nyfoddfotograf_i_Gotebrg09Nyföddfotografering i Göteborg
Jag lärde mig jättemycket av att hänga med Moa, och även om jag fotograferade mest över hennes axel så finns det jättemånga bilder som jag är riktigt nöjd med. Jag övade även på att fotografera gravid och motljus med vänner och jag var så nöjd med de bilderna.
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

2015

Åh under våren fotograferade jag mina allra första nyföddbilder. Trots att jag inte hade någon aning alls om hur jag gjorde och trots konstig gul redigering kände jag ändå att det här kunde utvecklas. Redan på min tredje nyföddfotografering så är det stor skillnad och en av de bilderna är en av mina favoriter fortfarande. Jag fotograferade massor under sommaren och till hösten åkte jag med Emelie till Santorini på workshop.
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg
Så det känns som 2015 började allt gå i rätt riktning när det kommer till fotandet och det känns också som att det är stora steg i utvecklingen. :)
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i GöteborgFotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

2016

Jag tycker det är väldigt stor skillnad på mina bilder i början av året och nu också. Jag är väldigt nöjd med hur jag fotade då, till exempel så älskar jag bilderna från Susanne och Emmas bröllop. Men bilden med Caroline, även om jag älskar hur hon ser ut på den så hade jag valt att inte ha hus i bakgrunden, om jag hade tagit den nu.
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

Här är exempel på mina senaste bilder! Det känns som att den senaste pusselbiten har fallit på plats, både gällande nyfödd och gravidbilder i förhållande till hur jag vill fotografera. Jag har lärt mig hantera ljus, plats och kameran så att mina bilder blir så som jag vill att de ska vara.
Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i GöteborgFotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

Så sjukt att detta har hänt från hösten 2012 till sensommaren 2016. Med mycket övning så kan man verkligen lära sig vad som helst! Det blir även spännande att se var jag är om ytterligare några år. :D

8 svar

    1. Tack Jasmin, vad glad jag blir! <3 Hoppas vi träffas igen i något fotosammanhang någon gång i framtiden. :)

  1. ÄLSKAR att du gjorde det här inlägget. Vilken sjuuukt stor förändring alltså. Du inspirerar mig något enormt ska du veta :)

    1. Tack Sandra! Åh vad glad jag blir. <3 Ja det har verkligen ändrats mycket över dessa åren. :D

  2. Vilken stor skillnad! Vad var detdu började göra där man ser att bilderna börjar förändras till det bättre? Jag får ofta till bra bilder men jag vet som inte hur jag gör haha.

    1. Jag tror det är exakt det som du ska jobba mer på! :D Kolla på vad du tycker är bra i bilden. VAD är det som tilltalar dig? Vad är det som gör att du har ”fått till det bra”? Kan du göra det igen? Jag som gillar ljusa bilder med fina färger och motljus, jag försökte lära mig behärska sådant ljus vid fotograferingar, lärde mig att välja platser som gör att bilderna blir ljusa och fina och försökte vara mer medveten om mina val när jag fotar. Sen har jag övat övat och övat! Jag har nog lagt in de där 10 000 timmarna. :)

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad