NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

De bästa tipsen till när ni ska välja namn till er bebis!

De bästa tipsen till när ni ska välja namn till er bebis!

Namn är ju ett av de stora besluten man fattar när man får barn, och det kan variera väldigt mycket hur lätt eller svårt det är att välja ett namn till bebisen. Vissa har ett självklart namn redan innan och andra behöver fundera länge och väl innan något känns rätt. Här kommer ett gäng tips på hur man kan tänka när man väljer namn till bebisen för att underlätta processen!

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

De namnen ni tycker om

Det kanske är självklart men börja med att fundera på vilka namn ni gillar och varför. Jag personligen har mycket åsikter om vilka bokstäver som jag gillar i namn (som jag ska använda själv då, inte vad nån annan heter) och min kille var inne mycket på att det skulle vara rätt antal stavelser. Vilka namn tycker ni klingar fint? Vilka namn får ni spontant en positiv vibb av?

Passar de ihop med det tilltänkta efternamnet

Det kanske är ännu svårare med att välja efternamn, men ni har väl ett eller två att välja på och då går det ju att fundera på vilka namn som passar till det, och vilka som absolut inte blir bra. På så sätt går det ju att utesluta en del och några kan komma framåt på listan.

Känner ni någon med namnet?

Det kan ju vara både en bra och en dålig grej om man känner någon som heter samma sak. Alla har väl någon gammal klasskompis eller kollega man kan koppla ett namn till, och ibland kan det ju förstöra en del. Eller så kan man känna tvärt om, att det är superfint att koppla ihop namnen eller döpa ett barn efter just den personen. Men fundera igenom vilka ni har runt er som heter likadant.

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Finns det någon kändis med namnet man inte vill förknippa det med?

En filmare och youtuber jag följer heter nämligen exakt samma sak som en känd seriemördare haha, så när man googlar på honom kommer bilder på hans ansikte upp på wikipediasidan för mördaren. Det kanske är lite av ett extremfall, men det kan ju vara värt att fundera över vilka kändisar det finns med samma namn. Kanske finns det en bra koppling, eller så finns det ingen koppling alls. Men i vissa fall kanske man vill veta det på förhand.

Om namnet funkar internationellt

Det är ju olika viktigt för olika familjer om namnet funkar internationellt, eller på flera språk. Om det är viktigt för er så kan man ju använda det för att sålla bort några namn som kanske inte går att stava bra på ett annat språk, eller som i värsta fall betyder något man absolut inte vill skicka med barnet.

Om namnet är med på topplistan för namn

Man kan ju resonera olika kring det här, vissa vill ha ett supervanligt namn, och andra vill absolut inte ha ett namn som är populärt just nu. Oavsett kan man ju använda sig av SCBs årliga statistik för namn för att se vilka namn som ligger i toppen och hur högt ens favoritnamn ligger på listorna.

syskonbilder nyföddfotografering fotograf Maria Ekblad familjebilder

Vad eventuella syskon heter

Om ni har syskon till bebisen så kan det ju också vara relevant vad de heter. Ibland vill man att namnen ska hänga ihop på något sätt, eller så vill man ha något helt eget till varje barn. Det är olika för varje familj, men den ju spela in också. Och ibland har ju syskonen åsikter om bebisens namn också.

Finns det något som rimmar på namnet

Man ska ju ha sitt namn hela livet, och det kan vara bra att fundera på om det finns något ofördelaktigt som namnet rimmar på. Jag har en bekant där hennes klasskamrater både fick in kiss och bajs i ett rim med hennes för- och efternamn och det kanske inte var superkul. Barn är ju ofta taskiga så att fundera igenom eventuella rim och ret kring namnet innan är ju ett lätt sätt att undvika sådant i framtiden. Sedan, om man verkligen älskar ett namn kanske inte det ska stoppa en men det kan ju vara bra att göra medvetna val.

Uteslutningsmetoden när bebisen är här

Till sist kan man ju också se när bebisen har kommit, vad ser hen ut att heta. Jag har hört flera som har haft massor med idéer och sedan har bebisen inte sett ut eller känts som någon av dem. Så ibland är det allra bästa att ta sin tid, och fundera över vad som passar bäst för er lilla bebis när ni lärt känna varandra lite!

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad