NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

10 saker att fråga din fotograf

10 saker att fråga din fotograf

Det finns ju otroligt många fotografer där ute och det är lätt att man bara tar första bästa som man hittar på instagram eller får tips om. Men, eftersom det finns så många att välja mellan så finns det några saker som är att ta reda på innan man bokar en fotograf. Det mesta brukar stå på hemsidan, men annars är det här 10 frågor som är viktiga att ställa!

barnfotogarfering göteborg fotograf Maria Ekblad barnbilder

Var fotar du?

Det kanske är en basic fråga, men det händer då och då att jag får förfrågningar där man har missat var min studio ligger. Så det allra första att ta reda på är var fotografen man har kontakta befinner sig. Förhoppningsvis är det tydligt på hemsidan, men annars är det bra att kolla upp.

Vilken sorts fotograferingar gör du?

Det är olika hur specialiserade fotografer är. Vissa gör alla sorters fotograferingar medan andra är mer nischade. Så även detta är bra att läsa på om på hemsidan och annars fråga om.

Hur ser din portfolio ut?

Fotografer pratar mycket om bildstil, det vill säga hur ens bilder är fotograferade. Det kan vara väldigt olika beroende på om man jobbar i studio eller utomhus, om man har mycket rekvisita eller inte, och om man har mycket redigering eller inte. Det och mycket mer kan man se i fotografens portfolio. Det lättaste är att titta på hemsidan eller kolla på fotografens instagram, för att snabbt få en överblick över vad fotografen gör för bilder och om det är något man är ute efter. 

familjefotografering goteborg; barnfotografering goteborg; fotograf maria ekblad

Vad kostar det?

Det som är mest vanligt, som jag också jobbar med är att man har först en fotoavgift för själva fotograferingen och att man sedan köper de bilder och tavlor man vill ha efter fotograferingen enligt en separat prislista. Det är såklart superviktigt att man undersöker vad det kostar innan man bokar. De allra flesta fotografer skickar prislistan vid en bokningsförfrågan!

Vad erbjuder du för produkter?

Säljer din fotograf tavlor, förstoringar och album? Om det är något som du är intresserad av är det ju såklart en viktig sak att ta reda på.

Kan man köpa digitala bilder och i sådana fall högupplösta?

Det här är också en otroligt viktig punkt, för det kan variera mycket hos olika fotografer. Jag till exempel har valt att sälja digitala bilder högupplöst som man som kund kan framkalla själv, men vissa fotografer säljer inte det, utan man kan främst köpa förstoringar via dem. Vissa gör ett mellanting och säljer mindre digitala bilder man kan posta online men inte göra stora framkallningar av. Det är väldigt viktigt att veta som kund, så man går till en fotograf som erbjuder det, om det är viktigt för en.

gravidfotografering Göteborg fotograf maria ekblad

Hur länge har du back up på våra bilder?

Även här gör fotografer olika, och vissa sparar bilder i flera år medan andra lagrar i cirka 1 år. Oavsett är det ju jätteviktigt att du som kund backar upp dina bilder på flera olika ställen ifall hårddiskar krachsar eller försvinner.

Hur lång leveranstid har du?

Den gyllene frågan, när kan man egentligen få bilderna? 😀 Fråga din fotograf innan fotograferingen, så du vet vad du har att förvänta dig.

Vad behöver vi ta med oss?

Även här kan det variera sig väldigt mycket mellan olika fotografer. Vissa har en fullspäckad studio med allt man behöver och mycket rekvisita, medan andra gillar att man själv tar med saker till fotograferingen.

Hjälper du oss om vi inte är bekväma framför kameran?

Och här skulle jag säga, att svaret nästan alltid är JA! Om du går till en erfaren fotograf som är van att möta människor så kommer fotografen alltid att hjälpa er. Det är en speciell situation att stå framför kameran, men antagligen har ni en rolig stund tillsammans i studion eller på fotoplatsen med hjälp av er fotograf och får många fina bilder att ha som minnen.

smash the cake ettårsfoto göteborg barnfotografering fotograf Maria Ekblad

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad