NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

13 saker att bunkra upp med hemma till efter bebisen kommit

13 saker att bunkra upp med hemma till efter bebisen kommit

När bebisen äntligen är här har man all tid i världen att mysa och lära känna varandra. Men det kan också vara lite kämpigt med sömnbrist, en helt ny person att förstå sig på och mycket som händer med kroppen. Därför kan det vara väldigt skönt att ha förberett mycket hemma, för att slippa åkta ut akut och köpa saker som kan behövas. Här är därför listan på vad du ska bunkra upp med hemma innan bebisen kommer, så du kan bara fokusera på återhämtning och din nya lilla person.

 

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Blöjor och wipes

Något som ni kommer behöva i stora mängder de kommande månaderna är blöjor och olika tvättlappar. Så passa på att ladda upp med ett stort lager med blöjor i den minsta storleken direkt, för det kan gå åt mer än vad man tror och då är det skönt slippa få kris mitt i natten.

Bindor

Och detsamma gäller för dig som är nyförlöst. Eftersom man blöder flera veckor efter en förlossning då det är ett sår i livmodern där moderkakan har suttit, så kan den som har fött barnet behöva rejält med tjocka bindor. Detta gäller både för den som har fött med kejsarsnitt och den som har haft en vaginal förlossning. Så passa på att köpa ett stort lager av de tjockaste bindorna för att ha det hemma också.

Mjukt toapapper

Och när vi ändå är inne på området, ha ett lager med det mjukaste toapappret också. Det kan ju vara jobbigt att gå på toaletten om man är öm, så därför behöver ju pappret inte göra saken värre.

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Goda saker att äta

Den som har burit barnet har ju varit med om en stor fysisk ansträngning, och därför kan det vara extra gott att äta goda saker och ni har ju all anledning att fira. Kanske finns det något som man inte har fått äta under graviditeten som nyblivna mamman är extra sugen på? Eller så kanske det bara finns något extra festligt ni vill ha för att fira att ni nyligen har blivit föräldrar. Passa på att köpa det innan, så har ni massor med gott att äta när ni väl kommer hem.

Matlådor

För den som orkar kan det ju vara smidigt att ha lagat en del matlådor att ha i frysen, just för att slippa tänka på matlagning de första dagarna. Men om det inte finns tid eller ork till detta så går det lika bra att beställa hem hämtmat ifall det krisar.

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Amningspads

För den som får igång en bröstmjölksproduktion kan det komma bröstmjölk lite hejvilt, och därför kan det vara skönt att ha pads som man lägger i bhn ifall brösten läcker.

Sköna trosor

Den första tiden är det otroligt viktigt att man är bekväm och att inget skaver, så passa på att ladda upp med supersköna mjuka trosor att ha på dig. Antingen kan du göra en stor tvätt så alla dina bästa skönaste är rena till ni kommer hem med bebisen, eller så kan du passa på att köpa hem några extra bara för att slippa vara obekväm. Om du gör kejsarsnitt, tänk på att inte ha sådana där kanten går över kejsarsnittets sår.

Om ni ger ersättning

Kan det vara bra att ha ett stort lager med detta hemma i skafferiet också. Öppnade ersättningsförpackningar kan man ofta förvara länge i skafferiet innan de går ut, och hellre ha bunkrat upp rejält med detta än ha en paniksituation med en hungrig bebis mitt i natten.

Något att bjuda på

Om ni planerar få besök av släkt och vänner kan det vara mysigt att även ha bakade saker i frysen. Dock gäller det ju samma sak som med matlådorna, det går jättebra att köpa om man inte orkar. Eller så får gästerna ta med sig det helt enkelt. Men om man har ork och lust kan det vara mysigt att ha laddat upp med godsaker även i frysen, och vill man inte ha gäster kan man ju äta upp det själv.

fotograf maria ekblad nyföddfotografering i göteborg

Salva eller kompresser för såriga bröstvårtor

Om du planerar att amma så kan det vara en period i början då det slits en del på huden, och därför kan salva eller kompresser för såriga bröstvårtor vara guld värt. Multi-mam kompresser tycker jag är toppen och man behöver inte torka bort något innan bebisen ska äta igen.

Kläder till bebisen

Jag tycker att alla säger att man inte ska köpa så mycket kläder, men för vår del har vi verkligen behövt mycket för vi har inte tvättstuga i lägenheten och det kräks en hel del här hemma. Så många både pyjamasar och bodies i minsta storlekarna har varit toppen att ha!

Olika nappar

Om du planerar att ge din bebis napp så kan det vara bra med ett gäng olika sorter, för det är inte säkert att din bebis gillar alla varianter. Man får prova sig fram helt enkelt och det är en liten djungel, och därför är det bra att köpa några olika sorter.

Serier att titta på

Med största sannolikhet kommer ni att sitta en hel del i soffan med bebisen första tiden, då mycket går åt till att sitta och gosa, mata bebisen och ha bebisen sovande i famnen. Därför kan det vara perfekt att ha en del serier att titta på när bebisen är här. Antingen så kan ni ge er på någon gammal känd serie som ni inte har missat än, eller så kan man kanske spara en ny säsong av ens favoritserie till att bingewatcha när bebisen har kommit!

nyföddfotograf göteborg nyföddbilder fotograf Maria Ekblad familjefoto sykonbild

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad