NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Månadens citat

Fotograf Maria EKblad nyföddfotografering göteborg
Hej februari! En helt ny månad och jag tänkte vi skulle prata om det här citatet. En av mina bästa egenskaper som företagare är att jag är så fruktansvärt envis. Jag blir tokig när något inte fungerar men fortsätter hela tiden tills jag kan hantera det. Nu senast min skrivare, jag kände att jag kan inte acceptera att det fungerar på ett sätt för min vän med exakt samma dator och inställningar – då måste det funka för mig. Och tillslut fick jag ordning på det.

Om man vill komma någonstans med sina drömmar eller sitt jobb, så behöver man jobba på. Det kommer inte alltid vara toppenkul alla dagar, men de får man fortsätta igenom. Sedan så menar jag såklart detta med stor respekt för att jobba för mycket. Man kan inte köra helt slut på sig själv, och man får självklart ha koll på balansen i livet. Men om vi syftar på det sunda, då man kanske funderar på om man ska göra något eller ligga kvar i soffan (och inte är så trött så man verkligen behöver ligga kvar i soffan just då) så gör det! I början när jag fotade så var jag sur så många gånger för mina bilder inte blev som jag ville. Det var för jag inte åkte ut och letade bra fotoställen och inte skrivit sökte upp bäst ljus och ansträngde mig. Det är klart att jag också vill ligga kvar i en varm mjuk säng istället för att gå upp supertidigt och fota i minusgrader, men då hade jag missat en soluppgångsfotografering.

I Fotopodden (oj vad fint att kunna referera till min egen podcast :’) ) så pratar Oskar Allerby och jag om de berömda 10 000 timmarna man behöver öva för att bli riktigt bra på något. Det är över 8 år som yrkesverksam, om man jobbar normala 40-timmarsveckor. Men som Oskar säger, även när du har gjort något 100 gånger, så är du bättre än när du gör något de första gångerna. Och om du aldrig fotar/snickrar/springer/ritar/dansar/klättrar så kommer du aldrig bli bättre på det. Det är bara kolla in valfri fotografs instagramflöde (inkl mitt eget) så ser man vilken himla utveckling det är om man scrollar tillbaka 1 år. För övning ger utveckling, och för att lyckas med det du vill, så måste du sträva på. :)