NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Ge barn de bästa förusättningarna för att fotas

Ge barn de bästa förusättningarna för att fotas

En sak som jag har tänkt på länge och velat skriva ett inlägg om, är att skapa de allra bästa förutsättningarna för barnen att fotograferas. Det är så lätt att utgå från vår vuxna värld där vardagen snurrar på, men när man ska göra en fotografering behöver man ta avstamp i barnets situation. Iallafall om man vill få de bilder som alla vuxna vill ha. Det vill säga glada och härliga bilder som speglar barnets personlighet. ettårsfotografering i studion familjebilder ettårsfoto ettåring barnfotograf fotograf Maria Ekblad

Tiden för fotografering

Jag får då och då frågor om man kan fota ett barn på kvällar eller väldigt sena eftermiddagar, och jag svarar alltid nej på det. Det är ju bara att utgå från sig själv där, för jag är inte så pigg på att prestera ytterligare efter en hel arbetsdag, och små barn och bebisar orkar ännu mindre. För att barnen ska vara så glada som möjligt och orka en hel fotografering, så brukar jag oftast fota dem på förmiddagen eller runt lunch. För de brukar ändå alltid bli trötta framåt slutet av fotograferingen, och då är det bäst att så bra start som möjligt.

Tid under fotograferingen

Om man har möjligthet, så är det också bra att vara i tid till fotograferingen och slippa stressa innan eller under den. Barn snappar ofta upp om föräldrarna är avslappnade eller inte, och det kan påverka en hel del. Det är ju inte alltid så lätt att styra det, men om man har möjlighet är det bra att försöka ha det stressfritt runt själva bebisfotograferingen eller ettårsfotograferingen.

Gör det till en kul grej

Många väljer ofta att man får hitta på något roligt efter fotograferingen som att hälsa på en släkting eller åka och äta lunch, eller så får barnen något litet gott att äta eller vad som helst efter de har fotats. Det väljer man ju helt själv, men jag brukar säga att min studio är antagligen det mest mutade stället i hela Göteborg. 😉

Var själva med på bild

Barn gillar ju göra det andra gör, så om ni också är med på bilderna så brukar de tycka det är kul och haka på. Så passa på att ta familjebilder samtidigt, så kommer de också tycka det är roligt.

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad