NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Det viktigaste att göra när ni får digitala bilder

Det viktigaste att göra när ni får digitala bilder

Idag mina vänner, så ska vi prata om det allra viktigaste ni kan göra när ni får digitala bilder, oavsett om de kommer från er kamera/telefon med privata minnen eller om ni har varit hos mig eller en annan fotograf. Nämligen att backa upp sina bilder!

Vad innebär att backa upp sina bilder?

Att göra en back up på sina bilder innebär helt enkelt att man förvarar dem på mer än ett ställe digitalt. Det kan vara på en extern hårddisk, det kan vara på en till dator eller på ett till usbminne.

Varför är det så viktigt?

Att backa upp sina bilder är viktigt av flera anledningar, dels för att teknik faktiskt kraschar med jämna mellanrum. Även om du har en dator eller en hårddisk kan du inte lita helt på att den kommer att hålla om x antal månader, så för att bevara dina bilder så länge som möjligt behöver du backa upp dem, helst på många olika ställen. Ytterligare en anledning är att teknik faktiskt förändras. Förr i tiden så levererade alla fotografer sina bilder på CD-skivor, och nu har datorer knappt sådana läsare längre. Därför är det superviktigt att man inte bara låter bilder ligga på ett usb-minne, för om 10-15 år kanske de inte ens går att stoppa i en dator.

Ett till sätt att backa upp

Sedan ska vi inte glömma mitt favorit-sätt att backa upp bilder nämligen att skriva ut dem. Om något skulle hända med de digitala filerna, då finns det en papperskopia som man kan njuta av. 😀

nyföddfotograf i göteborg nyföddfotografering fotograf maria ekblad

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad