NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Kameran är bara mitt redskap

Kameran är bara mitt redskap

Jag (och alla fotografer jag känner) får ofta höra ”vilken bra kamera du har!” eller frågor om objektiv och kameramärken. Oftast är det från personer som vill väl och absolut inte menar något illa. Jag personligen har fått höra det en miljard gånger tror jag, när mina bilder kommit på tal. ”Men du har ju en väldigt bra kamera”. Och visst, den är superbra. MEN den kan också ta riktigt gräsliga bilder, om jag hade velat det.

Som fotograf kan man ta sin sorts bilder med alla sorters kameror. Är fotografen duktig så behärskar man kamerans inställningar, ljuset, val av objektiv, plats på fotograferingen, posering, personkemi med modellen och redigering efteråt. Då spelar inte kameran så stor roll. Det finns ju såklart situationer då det är bra att ha bra utrustning, till exempel om man fotar bröllop och är i en extremt mörk kyrka. Då bör man ju ha en så bra kamera att man kan hantera det utan att bilderna blir katastrof eller man behöver dra fram en blixt under vigseln. Och det finns ju oändligt med kamerautrustning, men jag tror helt ärligt det mest är fotografer som ser de små små skillnaderna i bilderna och kan nörda in sig på djupet.

Nu för tiden så bryr jag mig knappt om sådana kommentarer, utan blir bara lite fnissig inombords. För jag tror inte Zlatan får så många frågor om vilka fotbollsskor han använder, eller Melissa Horn om vilken mikrofon hon använder, eller George R.R Martin om bra vilket tangentbord han skriver på… ;)

Fotograf Maria Ekblad nyföddfotograf i Göteborg

Min lilla fotomaskin! Fotograferandet firar 177 år idag förresten. Så glad jag är att den här fantastiska prylen uppfanns. <3

6 svar

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad