NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

YouTube AI fotografer utkonkurrerade ai tar över

Kommer AI att konkurrera ut alla fotografer?

YouTube AI fotografer utkonkurrerade ai tar över

Kommer AI att konkurrera ut alla fotografer?

Ai är ju på frammarsch i många delar av samhället men även i fotovärlden. Den berömde svenska bröllopsfotografen Jonas Peterson har börjat arbeta med att generera AI-konst, och Adobe som är företaget bakom Photoshop och Lightroom håller på och tar fram Adobe Firefly, som är en AI-generator bland många. Den stora frågan som fotografvärlden ställer sig är, kommer vi att bli utkonkurrerade?

Och för att svara på det så tänker jag att man behöver ha ett större perspektiv på vad bilder och foton är. För det finns två saker som alltid har varit viktigt för mänskligheten, och som alltid kommer att vara det.

YouTube AI fotografer utkonkurrerade ai tar över

Det ena är att berätta vår historia. Människor har alltid varit intresserade av att dokumentera det som händer, oavsett om det är på runstenar, skrifter, fotografier eller mobilbilder. Så vad som än händer så tror jag att äkta bilder kommer att vara viktiga, oavsett om det är på ett bröllop eller krigsbilder i tidningar.

Det andra är våra relationer. Riktiga bilder på nära och kära kommer alltid att ha ett enormt värde för människor och det kan inget genererat ersätta. Till exempel, vad är bland det viktigaste man har när någon går bort? Bilder på den personen. Vad är det alla föräldrar har mobilerna fullproppade av? Bilder på sina barn när de var bebisar. Vilka bilder är de som är viktigast på bröllopen? Jo de tillsammans med alla gästerna. Och vad än en dator hittar på, så finns det inget som kan ersätta det.

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad