diary.

Så vet du att en fotograf är seriös

Så vet du att en fotograf är seriös

Det har varit lite olika saker som har hänt online som har gjort att jag vill skriva ett inlägg om hur man vet att en fotograf är seriös. Jag ser ofta inlägg i olika facebookgrupper där folk är ledsna för bilderna inte har blivit som de har tänkt sig när de har chansat vid bokning, och nyligen har jag fått två olika meddelanden från personer som har velat ha lite råd kring bilder de har tagit hos andra fotografer och om/hur man kan påtala brister i bilder. Så här kommer ett inlägg med tips på vad du kan göra för att säkerställa att en fotograf är seriös och fotograferingen blir som du vill.


Avtal

Något som du kan kolla efter är om din fotograf har ett avtal (speciellt vid bröllopsfotografering). På så sätt finns det i skrift vad som ska ingå vid fotograferingen, leveranstid, vad som händer om något går fel och så vidare. Toppen för alla parter!

 

Att det finns ett företag

Om din fotograf har ett registrerat företag är det ofta ett tecken på att fotografen har en seriös business och vad vet vad hon jobbar med. Det finns fotografer som jobbar via faktureringstjänster så som Frilans Finans, vilket kanske är vanligare om man är lite ny. Men om någon jobbar svart ska man dra öronen åt sig, för då går det inte rätt till.

 

Det finns en hemsida

Att det finns en ordentlig hemsida är också ett gott tecken, för då kan du som kund få mer information om hur fotograferingen går till men också se exempelbilder på fotografens portfolio. Det är där du främst kan se vilka bilder du kan förvänta dig och även få reda på mer om hur fotografen jobbar, och kan avgöra om det är rätt fotograf för dig.

 

Rekommendationer

Att du känner någon som har varit hos fotografen och är nöjd är ju självklart ett stort plus i kanten.

 

Det är inte för billigt för att vara sant

För om det verkar vara för billigt för att vara sant… då är det oftast det. Det är en känslig fråga för såklart kan det finnas duktiga fotografer där ute som är väldigt billiga, men allra oftast så är det att man inte behöver ta tillräckligt betalt för att driva en seriös verksamhet. Extra utrustning (så som dubbla kamerahus och objektiv ifall något strular), lokalhyror, försäkringar och annat kostar. Så det jag tycker verkligen man ska fundera ett varv extra om något verkar superbilligt. För man vill väl inte chans med bilder som man bara kan ta en gång?

 

Back up utrustning

Och på tal om dubbel utrustning, så är det något som din fotograf bör ha. Speciellt vid bröllopsfoto, om du inte planerar att gifta dig två gånger inom väldigt kort tid. En seriös fotograf har koll på det där, och även om man tappar sin kamera så den går i tusen bitar bör man bara kunna fiska upp nästa och fortsätta fota.

 

Erfarenhet

Detta är ju såklart en stor faktor, för en som har jobbat länge vet ju vad man gör ifall något krisar under en fotografering jämfört med om man är nyare. Jag har fått höra flera gånger av föräldrar att de inte ens trodde att det skulle bli några bilder alls för barnen var lite vilda eller inte på humör. Men är man snabb och vet vad man ska titta efter så brukar det oftast lösa sig. Det hade jag dock inte koll på i början. Så erfarenhet spelar såklart in!

 

Utmärkelser

Om din fotograf har vunnit någon form av utmärkelser så är det ju såklart ett stort plus. Då har man ju en utomstående garanterad kvalitét på fotograferandet och det gör ju dig som kund ännu tryggare.


Jag hoppas detta inlägget var hjälpsamt. Jag skriver det enbart för att ni som kunder ska kunna hitta rätt i djungeln av fotografer där ute, för det är hjärtskärande hur ofta jag ser i föräldragrupper att folk skriver inlägg där alla nyföddbilderna har blivit suddiga, bröllopsbilderna bortslarvade eller någon annan viktig fotografering inte alls blev som man har tänkt sig. Så var rädda om er när ni gör ert val av fotograf. Och samtidigt finns det så många duktiga där ute så med dessa saker i bakhuvudet bör du kunna hitta rätt!

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås