NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Svar från frågestunden

Svar från frågestunden

Tjoho här kommer svaren på frågestunden. Det har trillat in lite frågor både här och där och det blev rätt långt. Men det var superkul med frågor, fortsätt ställa dem i kommentarsfältet så kan jag göra lite kortare sådana inlägg då och då. :D Vissa förslag på inlägg, så som visa hur det ser ut i studion kommer såfort jag hinner filma lite där inne. :)

Vart har du köpt alla dina saker ifrån? (Bakgrund, tillbehör, lampor och alla andra saker)
SVAR: Till mina nyföddfotograferingar handlar jag lite överallt. Det kan vara blomsteraffärer, småbutiker, etsy.com! Om man söker på newborn photograpy props finns det huuur mycket som helst. :)

Vilket objektiv använder du under fotograferingen?
SVAR: Det beror på vilken typ av fotografering. Jag älskar kort skärpedjup och är en liten person, så jag föredra fasta objektiv före stora zoomar för jag blir så trött i ryggen annars. Jag har ett 50mm, 35mm, 135mm och ett 90mm macro som jag varierar mellan. Men jag använder mitt fasta 50mm till 90% av alla fotograferingar.

Ditt bästa fototips?
SVAR: Mitt bästa fototips är att tänka efter före! Jag har så himla lätt för att fota på, men om man stannar upp och tänker igenom allt så kan det underlätta så mycket. Om man ska vrida modellen några centimeter, själv gå tre steg till vänster och inte få med den fula papperskorgen i bakgrunden, dubbelkolla så att skärpan sitter på de korten man har fotat. Det blir oftast så mycket bättre om man bara tar sig den tiden.

Nyföddfotograf i Göteborg maria Ekblad

Hur är din ljussättning under en fotografering?
SVAR: Jag fotograferar ju främst i naturligt ljus och då tycker jag om jämnt ljus med hjälp av något som skuggar, eller motljus. I studion fotograferar jag även med blixt när det är mörkt ute, och då använder jag mig av studioblixt och softbox.

Haha… jag klipper också alltid lugg när jag har lyckats spara ut den. Varför gör man alltid så!?
SVAR: Alltså det finns inget vettigt svar på den här frågan haha. Jag tror det är för jag har en skev självbild och inte fattar att jag inte vill ha någon lugg föränn jag står där med saxen i handen. Nu har jag lovat mig själv att det blir inga luggar. Om jag får för mig det igen måste ni alla skrika NEJ. Lova det!

Vad fotar du för skojs skull?
SVAR: Macro! Jag älskar kräla omkring i naturen och zooma in på små insekter, snöflingor, frost, vattendroppar och hitta vackra saker som man inte sett föränn man tittat närmare.

Nyföddfotograf i Göteborg Maria Ekblad 1

När du var barn, vad ville du bli när du blev stor?
SVAR: Jag har svårt att komma ihåg något specifikt som jag ville vara under en längre period. Däremot har jag alltid haft massor med projekt för mig, typ intervjua grannarna och skapa en egen tidning, skrivit böcker och sytt egna kläder. Så jag gissa varför jag gillar att blogga. Och ja, till min 11årsdag sydde jag ett par egna jääätteutsvängda byxor i ett rött tyg med svart och guldigt mönster. Det var snällt att mamma lät mig ha dem på stan haha. Jag kände mig så häftig.

Har du någon talang?
SVAR: Hm, förutom att jag är bra på att fotografera och måla och sådant får jag ofta höra att jag kan låttexter väldigt bra!

FotografMariaEkblad_Nyfoddfotograf_i_Goteborg42FotografMariaEkblad_Nyfoddfotograf_i_Goteborg48

Hur många katter har ni? Är de innekatter och vad tänker du om det i sådana fall? :)
SVAR: Vi har två. Casper, som är helsvart och långhårig och världens mes och Lyra som är vår lilla svartvita och som är dubbelt så kaxig som Casper, trots att hon är hälften så liten. De är så mysiga och gulliga och jag blir så glad av dem varje dag. <3

Jag funderade jättemycket över att ”göra en innekatt” innan vi skaffade dem. Jag är uppvuxen med att katter ska få gå ut och kunna röra på sig och jaga möss i skogen. Men våra katter är från Bohusläns djurskydd. Dels vill de att man har dem som innekatter, eftersom de har varit hittekatter en gång i sina liv, och jag tänker att de har det hungra gånger bättre hos oss än att inte ha något hem. Och nu när vi har haft dem i två år och är jag inte emot innekatter så mycket längre. Jag ser ju hur lyckliga och nöjda de är. Och förhoppningsvis kommer vi bo så att de kan gå ut någon gång i framtiden.

Nämn 5 saker folk inte vet om dig!
SVAR: 1. Jag älskar hönökaka, bästa brödet. 2. Jag har inga mellannamn för mamma och pappa kunde inte komma överens om mer än Maria, haha! 3. Jag är jätterädd för rymden och djupa hav, jag skulle nog vara den sista att lämna vår planet även om vi skulle hitta en ny, för jag tycker det ”okända” är så obehagligt. 4. Jag kommer alltid ihåg mina drömmar när jag vaknar, långa och invecklade storys. 5. Jag har spelat golf en termin när jag var liten. Herregud vad jag var dålig.

När ska vi fika? :D
SVAR: Emma! Det får vi göra igen snart, det var mysigt. :D

Vad gör dig riktigt arg?
SVAR: Jag blir riktigt förbannad över orättvisor. Dels orättvisor i samhället i stort (rasism och sexism) men också när tidigare kollegor har blivit dåligt behandlade på tidigare arbetsplatser för länge sedan. Eller när folk är nedlåtande mot mig på grund av att jag uppfattas som yngre än vad jag är på grund av mitt utseende. Morr.

Vilka länder har du besökt?
SVAR: Danmark, Storbritannien, Egypten, Uganda, Sydafrika, Spanien, Kroatien och Japan! :)

FotografMariaEkblad_Nyfoddfotograf_i_Goteborg49

Vad har du för favoritfrukost?
SVAR: Hönökaka med salami och juice. Men det är ju inte så mättande, så gillar knäckebröd med ost på och hårdkokt ägg om jag behöver äta något vettigare.

Tre saker som alltid finns i ditt kylskåp!
SVAR: Gräddost, stark tacosås och apelsinjuice. Gissa vilken av dem som jag inte äter. ;)

Hur gör du när du inte känner någon inspiration?
SVAR: Jag tror det är viktigt att vila från allt kreativt ibland, oavsett vad det gäller. Jag kan känna mig väldigt oinspirerad till att fotografera, och då låter jag kameran vila ett tag (inte när det gäller kunder såklart, men vardagsbilder och macro och sådan som jag annars fotar för skojs skull). Jag kan känna samma sak när det gäller att blogga, och då tycker jag det är bättre att göra något annat en stund. Men jag tror också det är viktigt att ha en fin balans mellan att vila och att tvinga sig själv. Det kanske inte är så inspirerande att sitta hemma i soffan, men om man tar med sig kameran ut på en promenad så kanske man hittar världens finaste ögonblick? Och det kan lätt falla in i att det aldrig kommer någon inspiration för man aldrig gör det kreativa man gillar. Så testa att vila ett tag, och sedan tvinga dig lite lätt. Det måste inte alltid bli perfekt, ibland är det bra för kreativiteten att bara göra, utan krav.

4 svar

  1. Vad roligt att få läsa dina svar! Jag skulle inte heller vilja lämna jorden men har nog framför allt med min klaustrofobi att göra. Att sätta mig i en ubåt eller en rymdraket känns som det värsta som skulle kunna hända :P

    1. Nej fy, det verkar såå obehagligt av den anledningen också. Jag är alldeles för rädd av mig för sånt haha!

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad