diary.

12 sätt att få dagarna att gå när man väntar på sin bebis

12 sätt att få dagarna att gå när man väntar på sin bebis

När man går hemma och väntar på att förlossningen ska starta kan tiden gå otroligt långsamt. Nu kanske inte alla har så mycket gravidkomplikationer som jag hade innan bebisen kommer, men jag var ju sjukskriven i flera veckor innan det äntligen var dags för vår lilla bebis att välja sin födelsedag, så därför kan man säga att jag har blev något av en expert på detta. I detta inlägget så delar jag med mig av de 12 bästa tipsen på vad man kan göra under tiden för att få dagarna att gå när man väntar på sin bebis!

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Passa på att vila

Om du ändå är hemma och tar det lugnt, försök njuta av det. Man kan vara väldigt rastlös, men man är ju oftast trött i slutet av graviditeten, så sov middag och ta sovmorgon när du kan. Jag vet att det finns ett skämt om att ”ingen småbarnsförälder kommer vara tacksam för man sov i mars när bebisen sömnstrejkar i augusti” men å andra sidan så förbereder sig kroppen för en otroligt ansträngande fysisk prestation. Och ingen vet ju exakt när en förlossning drar igång, så därför är lika bra att vara snäll mot kroppen inför detta.

Se serier, lyssna på poddar & läs böcker

Om man ändå bara är hemma är det ju perfekt att ha maraton med något man tycker om. Kanske finns det en ny serie du inte har hunnit med, eller en bok du aldrig riktigt läser klart? Jag passade på att kolla på Vikings som jag varit sugen på länge, och min läsplatta var något av det bästa jag hade hemma under tiden jag väntade på vår bebis. Om du gillar foto kan jag passa på att tipsa om min egna podcast, Fotopodden. Om du inte har hört den finns det massor med intervjuer med fotografer att djupdyka i!

Baka något

Om du tycker om att baka är det ju en perfekt grej att göra. Dels för du får något gott att äta, och blir det över kan man ju faktiskt fylla frysen, för framtida besök. Jag orkade mest göra lätta saker som sockerkaka, och det gick åt här hemma direkt haha.

gravidfotografering göteborg gravidbilder fotograf maria ekblad

Gå promenad om du får

De första veckorna för mig fick jag inte gå promenad utan skulle ta det extremt lugnt, men sedan när det inte var risk för extrem prematur förlossning så uppmanade läkarna mig att just gå promenader för att undvika risk för blodproppar och för att ”inte bli galen” som en sa. Man behöver ju egentligen inte gå långa sträckor, speciellt om man har ont, men det gör ändå mycket för pysket att komma ut litegrann och få lite dagsljus i ögonen. Och, om man har något mysigt eller kul att lyssna på är det ju extra härligt.

Passa på att spendera tid ihop

Oavsett om ni är två som ska bli tre, eller om ni redan har syskon till bebisen så är det här sista tiden som ni kommer vara den konstellationen i familjen som ni är nu. Passa på att umgås och spendera tid tillsammans, för snart har ni en helt ny familjemedlem som ska in i era liv.

Bada badkar

Om du har badkar och om vattnet inte har gått, så är detta perfekt. Det kan vara väldigt skönt med varmt vatten om man har ont på olika ställen, och det är också ett mysigt sätt att få tiden att gå. Jag brukar alltid läsa i badkaret, och är så glad för min läsplatta är ju även vattentät. Jag har dock läst hela livet i badet och bara doppat 2 böcker någonsin, så det är ju ändå ganska riskfritt skulle jag säga.

gravidfotografering studio göteborg gravidklänningar fotograf Maria Ekblad

Rensa hemma

Om du orkar kan man ju passa på att rensa hemma. Det kan ju vara så att det inte är lämpligt med tunga lyft, men man kan ju göra lättare saker. Till exempel passade jag på att snygga till vår bokhylla, alltså inte rensa ut böcker utan bara ställa in dem på rätt plats för den var verkligen rörig och står ju i mitten av vårt vardagsrum, så det var skönt att få den lite snyggare. Man kan ju rensa i garderoben till exempel, men var försiktig för ibland kan man gå lite för hårt på att rensa ut saker som man kanske ändå vill ha sen efter graviditeten. Men några plagg har man ju alltid tröttnat på och kan lämna till Myrorna eller liknande.

Shoppa och boa

Har du köpt allt du behöver till din bebis? Det kan ju vara så att något sista saknas, eller så kanske man vill unna sig något fint till sig själv. Små gulliga bebisgrejer kan vara otroligt mysigt att köpa och tvätta, eller bygga ihop en bedside crib kan vara mysigt för det blir väldigt konkret att det kommer en liten person som faktiskt ska använda allt det där.

Packa BB-väskan

Om du inte redan har gjort det, så är ju packa BB-väskan en självklar grej att göra. Om det blir bråttom är det så skönt att bara ha en färdig väska att ta med sig.

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Läs på och förbered dig för förlossningen

Kanske är du redan fullt förberedd, eller så kan det finnas något sista du vill ta reda på inför förlossningen? Jag tyckte flera böcker var bra att läsa inför förlossningen, så att jag visste vad som skulle hända rent fysiskt i kroppen, och sedan så hade min barnmorska en förlossningsförberedande kurs online som var väldigt informativ och bra att se.

Träffa eller ring en vän eller släkting

Har du tid över, passa på att vara lite social också. Det kan ju vara svårt att få till fysiskt, men man kan ju också ringas.

Boka en fotografering

Till sist, har du funderat något på att göra en fotografering? Kanske en sista-minuten-gravidfotografering eller så är det dags att boka fotografering för nyföddbilderna. Vid nyföddfotografering har man ett preliminärt datum som flyttas om bebisen blir tidig eller sen. De bilderna blir som inga andra, så missa inte att fota den första tiden med er bebis. Du kan läsa mer om och boka din egen nyföddfotografering här!

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås