diary.

Frågor och svar #2

Frågor och svar #2

Jag har samlat ihop en del frågor som jag har fått på senaste tiden och gjort ett frågeinlägg, för sådana tycker jag är så mysiga.

Vad roligt med Fotopodden! Har du några tips för hur man ska göra om man vill starta en egen podcast?
Vad roligt att du gillar podden! Jag tycker att det är viktigt att man har en microfon, och inte spelar in med en telefon eller liknande. Sedan så är det rätt bra att lära sig klippa, för jag personligen tycker det är störigt med massor med ”eeh….” och smackljud i poddar (även om man kan ha kvar en del saker). Sedan valde jag att publicera min med Libsyn, för det finns massor med tutorials på youtube. :) Annars kan jag tipsa om La Lindas poddskola, där finns fler bra tips!

Fotograf Maria Ekblad nyföddfotografi Göteborg

Hej! Vad gör man när man inte känner sig nöjd med bilderna från en fotografering? :(
Jag tror det här händer alla ibland, och det är viktigt att ta djupa andetag. Jag brukar alltid backa upp bilderna, och sedan brukar jag låta dem vila en eller två dagar oavsett om jag är nöjd eller inte, för jag tycker det är lättare att se bilderna med ”färska” ögon och stirrar mig lätt blind. Så om man sover på saken så tycker jag oftast att det inte är så farligt när man väl öppnar den där mappen.

Sedan så får man känna efter hur missnöjd man är. Om det är en bokad kund och man verkligen inte känner att det håller måttet, då får man kontakta sina kunder och se om man kan fota om. Och annars så finns det mycket som man kan göra i redigeringen. Till sist är det viktigt att vara snäll mot sig själv och inte få panik. Ibland blir det inte så som man har tänkt sig, men man är bara människa. Och oftast är man själv sin hårdaste kritiker. <3

Jag ska snart ha min första gravidfotografering och undrar om du har några tips?
Denna kommentaren verkar ha försvunnit, för jag hittar inte den längre och jag vet att personen skrev något om ett datum,  så tipsen kanske kommer för sent nu. Men generellt så tycker jag att man ska försöka prata mycket med sin modell, få henne att känna sig bekväm och ha roligt tillsammans. Jag tycker om att träffa nya människor, så för mig kommer det naturligt för jag gillar att småprata, men intressera dig för dem. Sedan så tycker jag det är viktigt att välja plats med omsorg och försöka tänka efter före. Är det något som syns i bild är det hundra gånger lättare att flytta på det eller sig än att sitta och svära vid photoshop senare. Tänk på ljuset i bilden och glöm inte att ha roligt (cheesy men sant)! :)

Fotograf Maria Ekblad Gravidfotografering i Göteborg

Hur brukar du redigera dina nyföddbilder? Hur gör du med huden?
Jag har faktiskt gjort en hel youtubevideo med tips på mina vanligaste redigeringsknep för nyföddbilder. Den finns att se här! Lycka till. :D

Det var allt för den här gången. Fortsätt gärna fråga om ni undrar över något, så kommer det fler sådana här inlägg i framtiden. :)

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås