NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

5 funderingar som mina kunder ofta har

Att gå till en professionell fotograf är ju kanske inte något som man gör så ofta. Det kan uppkomma en hel del funderingar i samband med bokning och fotograferingen, speciellt om det är barn och nyfödda bebisar som ska fotograferas. Här är 5 funderingar jag ofta får höra från mina kunder och personer som överväger att boka mig, och här är min syn på saken!

Fotograf Maria Ekblad Gravidfotografering i Göteborg

1. ”Tänk om det blir dåligt väder vid vår gravidfotografering?”

Mina gravidfotograferingar utomhus i solnedgången ingår alltid kostnadsfri ombokning vid dåligt väder. På sommaren bokas det alltid om till en dag med soligt väder, och på vintern tar vi det finaste vädret vi kan få inom de närmaste veckorna. Jag tycker att ljuset är en av de allra viktigaste faktorerna i bilderna, för det påverkar så mycket om hur slutresultatet blir, och därför är jag väldigt noga med i vilket väder jag fotograferar. Inför er gravidfotografering håller jag koll på väderprognosen och så hörs vi av när det börjar närma sig och ser om datumet passar.

Fotograf Maria Ekblad nyföddfotografi Göteborg

2. ”Min bebis är väldigt envis och kommer kanske inte somna”

När det kommer till poserad nyföddfotografering som jag är inriktad på, så är det alltid roligt om bebisen somnar, för att då kan man göra mer varierade bilder. Om bebisen är vaken, så brukar bebisen röra sig mer och för att inga privata delar ska synas på bild så brukar bebisen vara lite mer inlindad. Många bebisar är inte vakna så långa perioder under de första veckorna. Jag avsätter 3 timmar för varje nyföddfotografering, och de flesta bebisar somnar någon stund under den tiden. Om bebisen inte gör det, så blir det minst lika fina bilder ändå. Och från de fotograferingarna då bebisarna sover och är vakna så väljer föräldrarna nästan alltid någon bild med öppna ögon för det är så gulligt. 💗

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

3. ”Vad är det jag betalar för?”

Jag utbildad av flera olika fotografer från runt om i världen och har fotograferat över 100 nyfödda bebisar och nästan lika många gravida par. I mina fotograferingar ingår lån av rekvisita till nyföddfotograferingarna och gravidklänningar som jag har samlat på mig under flera år, och som är noga utvalt för att skapa de allra finaste bilderna till er. Det är en större investering att gå till en professionell fotograf, men det är en av de få saker som man kan köpa som bara ökar i värde ju längre tiden går. Förutom min tid, kunskap och allt i min studio som kan behövas till er fotografering så köper majoriteten av mina kunder vackra tavlor och fotoböcker utöver digitala bilder, och får en superfin fysisk produkt att minnas första tiden som en familj med.

fotograf maria ekblad Gravidfotografering i Göteborg gravidklänningar solnedgång utomhus gravidfotograf

4. ”Jag/min partner är inte bekväm framför kameran”

De flesta som kommer till mig brukar inte fotograferas och är inte vana framför kameran. Eftersom man oftast gör det vid väldigt speciella tillfällen så är det ju inte så konstigt att man inte är van! Jag får ofta höra att det var mycket lättare att fotograferas än vad man trodde innan, eftersom jag alltid brukar prata mycket med mina kunder och vi har roligt tillsammans. Och en av de stora fördelarna med att komma på bildvisning är att ni själva kan välja ut och köpa de bilderna ni tycker allra bäst om.

fotograf maria ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

5. ”Jag har en vild tvååring som jag inte vet hur vi ska få med på bild”

För det första, så tror jag att det är bra att förbereda storasyskonen så bra som möjligt innan fotograferingen och prata om att ni ska fotograferas. Jag brukar alltid börja med syskonbilderna, för många syskon brukar snabbt tröttna på att vara i studion. Jag tänker att man ska ha rimliga förväntningar, eftersom det är en omvälvande situation för hela familjen med en ny bebis och därför kan det vara så att det blir extra känsligt om man även ska ta bilder på bebisen. Vissa barn älskar vara med på kort med sina småsyskon, andra inte. Jag brukar alltid trycka på hur mycket bebisen tycker om att ligga bredvid sitt storasyskon och uppmuntra och prata mycket med barnen. Om det absolut inte går, så brukar jag fotografera syskonen separat och lägga ihop bilderna till en i photoshop. 😉