diary.

Bli bättre på att vara med på bild

Bli bättre på att vara med på bild

Det är så många som tycker att det är jobbigt att vara med på bild, och verkligen undviker det. Idag skulle jag vilja prata lite mer om varför det är bra och viktigt att vara med på bild, och hur du kan tänka för att bli mer bekväm med det.

Jag har alltid tyckt det varit roligt att fota, och har alltid tagit självporträtt (från början för att jag inte hade någon annan att ta kort på haha). Dock har jag verkligen inte alltid blivit nöjd med bilderna. Som många andra har jag slängt så mycket foton i mina dagar. Men, ju mer jag har börjat jobba med mitt företag och med youtube så har jag behövt vara med på bild, för jag har insett att folk gillar se vem som står bakom allt. Så då har det bara varit att öva och öva för mig, och jag har märkt att det har lett fram till flera bra oanade grejer.

Man normaliserar sitt egna utseende

Okej, det kanske låter helt knäppt, men många som kommer till mig och tar bilder är inte vana vid att se sig själv annat än i spegeln eller på selfies. Det märkte jag speciellt när jag fotograferade bröllop. Ni som bokar mig nu har ju ett intresse av foton (även om alla inte är vana att vara med på bild) men när jag var bröllopsfotograf i början så var det väldigt många som bokade en fotograf för att man ”ska” ha en bröllopsfotograf. Och då var det ännu fler som aldrig var med på bild som jag fotograferade. Men, ju mer man är med på bild, desto mer vänjer man sig vid hur man ser ut. I början kan det faktiskt vara jobbigt och man ser ju alla ”brister” lite extra. Jag till exempel stirrade på hur lätt jag kan få dubbelhaka om jag inte sträcker på mig, min dåliga hållning och att ett av mina ögon alltid är liiite mindre öppet än det andra. Men. Sen vänjer man sig. Och sakta så började jag iallafall känna att det inte spelar någon roll. Alla som träffar mig i verkligenheten ser ju mig i 3D, och då får jag väl sträcka lite mer på mig då om det är viktig för mig. Det blir lättare och lättare att acceptera att ”såhär ser jag ut” ju mer jag vande mig vid hur jag faktiskt ser ut.

fotograf maria ekblad goteborg

Ju fler bilder som finns, desto mindre noga är det!

Jag tänker att det är lättare att haka upp sig på att man behöver vara sitt bästa jag på en eller några få bilder om det inte finns så många. Jag lägger ju regelbundet upp bilder på instagram på mig (och tycker ärligt att alla inte är toppen) men jag tänker att de blandas ju ut med alla som är bra. Om det bara finns EN bild så hänger väldigt mycket på den.

Du blir bättre och bättre på att bli fotad

Övning ger faktiskt färdighet. Ju mer du är med på bild, oavsett om det är hemma med mobilen, gruppbilder med vänner eller hos fotografen desto bättre blir du på att hitta ”dina” vinklar eller veta hur du ska göra för att det ska bli bra.

gravidfotografering göteborg familjebilder syskonbilder gravidklänningar

Det är för barnens skull

Och det allra viktigaste, är att du ska vara med på bild för kommande generationers skull. Vad vill du skicka med dina barn, eller barn du har i närheten? Det är så himla viktigt att vara med på bild, för det kommer finnas en dag då du och jag inte finns kvar längre. Och ingen kommer då tänka på ett lite mindre öppet öga, dubbelhakor, hållning eller vad det nu kan vara med stör sig på själv. De kommer bara se sin fina förälder, faster, moster, mormor, favoritgranne eller vad du nu har för roll. Och det är viktigare än allt det där andra. 💗 Så öva på att vara med på bild direkt, och fortsätt vara det, för mer än bara din egen skull.

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås