NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Hur gör man för att få fina syskonbilder? » Nyföddfotografering i Göteborg

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Hur gör man för att få fina syskonbilder? » Nyföddfotografering i Göteborg

Syskonbilder vid nyföddfotografering är alltid så roligt, och ofta är det bland de viktigaste bilderna för föräldrarna. Det finns olika saker som gör att man kan ta den perfekta syskonbilden, och här är hur jag tänker kring hela processen. 😀

Fotograf Maria Ekblad nyföddfotograf i Göteborg

Förberedelse innan nyföddfotograferingen

Innan fotograferingen är det väldigt bra om ni föräldrar kan prata med syskonet så mycket som möjligt, och förbereda barnet på att vi ska ta bilder tillsammans, och hur roligt det ska bli. Jag upplever att det blir stor skillnad i om barnet vill vara med eller inte om man har försökt att involvera syskonet innan. Ni föräldrar gör ju självklart som ni vill, men många har med sig någon liten muta i form av snacks eller belöning att ta till ifall det skulle krisa under fotograferingen.

Det är bra om man även kan ta bort eventuella nagellack och låtsastatueringar och annat som inte ska vara med i bild sedan.

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Val av kläder

Det brukar bli allra finast om syskonet har ljusa kläder utan tryck och mönster. Då finns det inget som ”stör” i bilden och tar fokus från barnen på bild. Och om det skulle spillas något på kläderna eller det uppkommer något som kräver redigering är det mycket mindre arbete för mig i Photoshop om det inte behövs mönsterpassas. ;)

fotograf maria ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

I studion

När ni sedan kommer till studion brukar jag alltid hälsa på barnen, och läser av hur de känner sig. Vissa barn är väldigt framåt och exalterade, medan andra ibland är lite blyga och behöver lite tid på sig. Om storasyskonet vill börja fotografera direkt och bebisen sover så brukar jag börja, och annars om barnet behöver vänja sig lite vid miljön så börjar jag med enskilda nyföddbilder på bebisen.

Under fotograferingen

Under fotograferingen brukar jag antingen posera syskonen tillsammans på min stora fluffiga fäll, som ovan eller bebisen i någon form av rekvisita och syskonen bredvid. Det första är det allra enklaste, och om syskonet är för liten för att hålla bebisen med armen runt så kan de även ligga enbart bredvid varandra. Om bebisen sover djupt passar det fint med någon form av rekvista, och så kan syskonet sitta bredvid. Om storasyskonet är tillräckligt gammalt kan man även ta jättefina bilder när syskonet håller i bebisen.

Under själva fotograferingen så pratar jag mycket med barnen och skojar och skrattar, och vanligtvis brukar det bli föräldrarna som hjälper till att göra roliga grimarser. Tillsammans brukar vi locka fram härliga leenden hos barnen och bilderna brukar bli så fina. Behöver jag ens säga att det alltid är föräldrarnas favoriter på bildvisningen?

nyföddfotograf i göteborg fotograf maria ekblad

Det är i slutändan syskonet och bebisen som bestämmer

Även om jag, föräldrar, syskon och bebisar har ett bra teamwork så är det inte alltid man kan få exakt den bilden man har tänkt sig. Jag brukar säga delvis på skämt, och delvis på allvar att det är bebisen som är boss i min studio. Man kan skapa så goda förutsättningar som möjligt (med Babblarna och annan spännande musik till exempel 😉 ) men om barnet inte vill så går det ju inte att tvinga dem.

Om syskonet verkligen inte vill vara med på en bild med bebisen, så kan jag ibland fotografera syskonet och bebisen separat, och sedan lägga ihop bilderna i photoshop för att skapa en syskonbild där alla är med tillsammans. Det kräver sin tid, men det är också ett alternativ och brukar bli jättefint det också.

Det var allt om syskonbilder! Jag hoppas ni tyckte om inlägget. Vi hörs snart igen här på bloggen. 😊

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad