diary.

Köna bebisar på nyföddfotograferingar?

Köna bebisar på nyföddfotograferingar?

Jag har fått en fråga kring hur jag tänker kring olika färger på bebisarna på mina nyföddfotograferingar så jag tänkte skriva ett inlägg om hur jag tänker kring detta.

Jag tycker att det är viktigt att inte automatiskt styra in barn i de traditionella könsrollerna, det vill säga att det är bara killar kan ta plats, killar får aldrig får visa sig sårbara eller diskutera känslor och att tjejer är automatiskt omhändertagande, duktiga och gulliga. Jag tror att genom att endast ge tjejer färglada, ljusa, gulliga fluffiga alternativ och killar mörka, häftiga och hårda alternativ så hjälper det till att förstärka dessa roller. Kläder och färger är inte allt, men jag tror det bidrar. Och jag tycker inte det är fel att gilla rosa eller vara gullig som tjej, eller gilla blått och bilar som kille. Men jag tycker det är fel när det automatiskt blir att barn får vara det enda eller det andra, och att det inte finns rum för några andra alternativ.

Min fotostil är mjuk, pastellig och jag har en kärlek till mysiga mössor, hårband och fina filtar till fotograferingarna. Jag har ett stort utbud av färger, med vitt, beige, grått men även rosa och blåa nyanser. För mig är bland det viktigaste att föräldrarna får välja själva då det är de som ska ha bilderna och tycka om dem hela livet. Därför brukar jag alltid först fotografera en bild när bebisen är naken eller inlindad i en filt, och sedan ta en likadan bild med någon assocear, som en mössa eller ett hårband för att skapa variation för föräldrarna. Vissa vill ha helt neutrala bilder från sina fotograferingar och väljer endast dem vid bildvisningarna, medan andra älskar de små mössorna och små hårkransarna och vill använda hur mycket som helst under fotograferingen. Jag brukar skicka med information till föräldrarna om vad som erbjuds gällande färger och rekvisita, och sedan så får de välja själva.

Men jag brukar tänka på hur jag skriver om bebisarna i sociala medier. Till exempel skulle jag inte skriva ”vilken tuff kille, han kommer krossa tjejernas hjärtan i framtiden”, för sådant har ju jag ingen aning om. Jag skriver ofta att bebisarna är gulliga, för det är de ju. Men jag försöker också variera, och skriver inte alltid ut namn eller kön på bebisar, utan ibland skriver jag bara ”vilken gullig liten person”, för det är inte alltid det är så relevant när jag visar mina bilder.

Så svaret är nej, jag tar inte fram rosa bakgrunder och blommiga mössor bara för att det kommer en tjej till studion och alla blåa saker så fort det kommer en pojke, men jag lyssnar in vad föräldrarna ber om och respekterar föräldrarnas val oavsett vad de väljer. Men jag försöker tänka kring det jag lägger upp och hur jag skriver om bebisarna. Jag hoppas det var svar på din fråga! :)

Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotografering i Göteborg

5 svar

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås