diary.

Vad jag tittar efter när jag fotograferar

Vad jag tittar efter när jag fotograferar

Jag har ju en podcast som heter Fotopodden, där jag intervjuar fotografer om deras fotograferande. Och en fråga jag alltid ställer dem när vi poddar, är ”vad tittar du efter när du fotograferar?” och idag tänkte jag berätta vad det är jag letar efter. Och det är samma saker oavsett om det är gravidfotografering, familjefotografering eller nyföddfotografering i studion.

gravidfotograf göteborg gravidfotografering

För det första så tittar jag först på färgerna i bilden. Om jag har rekvisita, vad passar ihop med varandra? Vilka kläder har alla på bild, finns det harmoni i färgerna där?

Sedan tittar jag alltid efter ljuset. Om ljuset blir rätt och skuggorna är där de ska vara så brukar jag istället titta på hur personerna på bild är placerade.

Står eller sitter alla på ett bra sätt? Om det är många personer på bild så försöker jag titta så att alla syns, om man står tillsammans som en enhet eller om det ser spretigt ut. Hur håller personerna händerna? Finns det något i bilden som borde plockas bort, till exempel en snusdosa i någons ficka. 😅

fotograf maria ekblad nyföddfotograf i göteborg

Och till sist så letar jag efter en känsla. Jag älskar när personer ser glada ut i mina bilder. Det behöver inte vara ett superstort leende med tänderna eller värsta skrattet, det räcker med ett litet leende för att det ska bli fint. Och om alla då också har roligt, varierar att titta in i kameran med att titta på varandra och känslan infinner sig, så faller allt på plats tillsammans med färgerna i bild och ljuset.

 

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås