diary.

Våga testa

Våga testa

Jag får ofta frågor om jag är självlärd, gällande det mesta av mina hobbys och kring mitt fotograferande. Och svaret är ja. Sedan har jag gått kurser för att specialisera mig mot nyföddfotografering och lära mig om säkerhet, men gällande foto är jag självlärd. Och det är något som jag vill prata om, för jag tror att det mesta går att lära sig och man ska inte vara så rädd för att testa.

Jag har ju precis dragit fram både min symaskin och mina stickor från vinden. Jag har visserligen gått i syslöjd i skolan, men resten har jag prövat mig fram och lärt mig. Nu för tiden finns det ju youtube, och det finns så mycket man kan lära sig från videos där. Jag har inte varit så duktig på att fota, redigera, sy, rita eller sticka. Men jag gillar att testa. Ni kan ju gissa hur många timmar jag har suttit i photoshop och svurit, googlat, youtubat och testat mig fram för att det ska bli som jag vill. Ibland har jag gett upp, ibland har jag testat någon annan dag och fått det rätt. När jag ser tillbaka på vissa bilder som jag har klonat saker i för 4 år sedan skäms jag så mycket, för det är så dåligt gjort. Men det var ju så jag lärde mig. Nu när jag blev sugen på att sticka igen så bestämde jag mig för att lära mig sticka efter mönster. Jag har aldrig gjort det förut utan bara kunnat aviga och räta. Och det var många gånger jag repade upp allt och det är många små mössor som jag har slängt. Men tillslut blev det en bra, och nu kan jag sticka ett sorts spetsmönster utan problem och det är så roligt. Jag byggde ju ett golv av gamla plankor till nyföddfotograferingar i somras, men det var ju helt ruttet och föll i tusen bitar. Men det gör inte så mycket, jag får prova igen när jag har lust.

Jag tror det är lätt att ha en förväntan på att man ska kunna allt direkt. Ingen vaknar upp en dag och bara är grym på något, det krävs alltid en hel del övning. Jag håller på att sy en gravidklänning, och den blir jättefin för det är en enkel modell. Men jag har en svårare som jag ska prova nästa gång, och då kommer jag köpa jättemycket tyg. För jag vet att jag kommer behöva testa mig fram och de första försöken blir nog riktigt dåliga. Men det är inte så farligt, jag får väl börja om några gånger tänker jag. Så var inte så rädda för att prova. Det går alltid göra det igen. :)

Fotograf Maria Ekblad nyföddfotograf i Göteborg

4 svar

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås