fotograf Maria Ekblad gravidfotografering Göteborg
   diary.

Gör inte detta hos din fotograf

fotograf Maria Ekblad gravidfotografering Göteborg

Gör inte detta hos din fotograf

Okej vänner, vi måste prata om en grej. Det är nämligen något som jag och fotografer jag känner pratar om en del, och det är när kunder visar bilder från andra fotografer, som inspiration till sin egen fotografering.

Det blir alltid knivigt för oss fotografer och det är för att…

Man kanske inte har förutsättningarna att fota på ett sådant sätt

Det kan vara så att man inte har samma rekvisita, att man inte har samma ljussättning eller tekniska kunskaper.

Man kanske har en annan bildstil

Förutom ovanstående så har alla fotografer ett sätt att fota som man föredrar, och det kan variera. Vissa fotar mycket ljust, vissa fotar mycket mörkt, vissa fotar mer lifestyle eller bohemiskt. Om det då visas en bild i en helt annan stil kan det bli lurigt.

Det kanske är ens kompis bilder

Kunden har alltid rätt, och vill någon ha en speciell bild så kommer man alltid försöka fixa det om det går. Men, vi fotografer känner ju oftast varandra och det kan vara lite känsligt att härma någon väns bilder rakt av.

 

Istället, så är det toppen att…

Jämföra portfolio och gå till den fotografen du helst vill ha

Det finns ju inget roligare än att fota någon som verkligen vill ha det man älskar att göra. Så när det blir en perfekt matchning blir det toppen både för fotografen och kunden. Därför är det så viktigt och bra när man jämför portfolion på hemsidan/instagram innan man bokar. Alla är såklart välkomna till mig, men om jag märker tydligt att någon vill ha heeelt annan sorts bilder än de jag gör så rekommenderar jag hellre någon annan duktig fotograf.

Titta på bilder som just din fotograf har tagit till din fotografering

För då finns ju allt! Alla bilder som ligger ute går ju att göra igen, och all rekvisita finns att välja på. Vi fotografer älskar när kunderna har kollat upp sina favoriter bland våra bilder. Då vet man vad man ska sikta på.

Lita på din fotograf

Om du går till en van fotograf som jobbat länge så behöver du egentligen inte inspobilder. Även om det är ovant för kunderna att fotograferas är det inte ovant för fotografen och det finns inget roligare än när kunden säger ”gör din grej” och ger en fria tyglar. Så välj någon som du känner har koll på läget och verkar ha ett upparbetat arbetsflöde.

Och för att förtydliga: jag blir aldrig ledsen eller tycker det är dumt när man visar inspobilder. Jag gör allt för att mina kunder ska bli nöjda och få de bilderna de vill ha. Men om man kan använda sig av sitt egna arbetssätt och sin fotostil och vet att det är det kunderna vill ha, då är det så mycket smidigare för alla. 😍

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

barnfotografering i alingsås