NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

Före och efter redigering

Före och efter redigering

Ni som läst min blogg tidigare vet kanske att jag älskar att redigera mina bilder och kan sitta och pilla med dem i timmar. Jag strävar alltid efter att göra bilden så bra som möjligt i kameran, men i vissa situationer behövs det verkligen photoshop för att kunna lyfta fram det fina som fanns i den stunden.

På den här bilden ser ni före-bilden till vänster, direkt ur kameran och den färdiga bilden till höger. Det var en supersolig dag och vi fotograferade vid havet. Om jag hade fotat bilden så att Emma blev ljus direkt, hade bilden blivit så ljus att himlen och havet hade blivit utfrätta och inte kommit med på bilden alls. Därför har jag valt att underexponera bilden, så att Emma blir mörkare men himlen, havet och horisonten syns. Sedan har jag redigerat bilden och lyft fram Emma med hjälp av Camera Raw och Photoshop.

Så jag ser redigering som en viktig del i mitt fotograferande, och levererar därför aldrig oredigerade bilder. Om jag lyckats time:a ljus och ett ögonblick riktigt bra behövs det inte mer än lite kontrast innan bilden är klar, men oftast vill jag framhäva något och göra det ”lilla extra” med bilden. :D

Före och efter Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotograf i Göteborg

Bilden är från när jag var andrefotograf på ett superfint bröllop i Gottskär tillsammans med Moa Pettersson i somras.

25 svar

  1. Tack Amanda! Ja jag tycker själv det är så roligt att se andras före och efter, så tycker det är kul att lägga ut också.

 1. Vilken skillnad. Tycker också att redigeringen efteråt är minst lika viktig som själva fotograferandet. Särskilt för att kunna göra som du gjort här ovanför. Jag använde Photoshop förut, men har gått över till Lightroom för något år sedan och är så nöjd.

  1. Tack Anna Maria! Jag gillar photoshop eftersom jag klonar och grejar en del. Men vet många som gillar Lightroom också! :)

 2. Svar: Det är det verkligen! Man är ju logisk, och Vet att ingen har det perfekt och att allt alltid är bra. Men ändå kan man inte låta bli att falla ner i något där man tror att andra har det så. Ja, det gäller att pausa från internet och bara leva i sitt egna nu emellanåt alltså. Skönt att höra att man inte är ensam med att känna så i alla fall!

  1. Tack! Jag gillade att ha den så här varm för ville inte att himlen skulle bli onaturligt gul, då jag redan har gjort bilden ganska mycket varmare. Men ja, det är ju olika vad man tycker :D

 3. Vilket bra tips! Just det här har jag faktiskt funderat mycket på, hur man kan få med både himlen och ändå få en ljus bild på sitt motiv, tack för det! :)

  1. Kul att du gillar det :D Ser fram emot att se på din blogg om du tester. Kanske något att göra ett blogginlägg om i framtiden. :D

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad