Före och efter redigering

Ni som läst min blogg tidigare vet kanske att jag älskar att redigera mina bilder och kan sitta och pilla med dem i timmar. Jag strävar alltid efter att göra bilden så bra som möjligt i kameran, men i vissa situationer behövs det verkligen photoshop för att kunna lyfta fram det fina som fanns i den stunden.

På den här bilden ser ni före-bilden till vänster, direkt ur kameran och den färdiga bilden till höger. Det var en supersolig dag och vi fotograferade vid havet. Om jag hade fotat bilden så att Emma blev ljus direkt, hade bilden blivit så ljus att himlen och havet hade blivit utfrätta och inte kommit med på bilden alls. Därför har jag valt att underexponera bilden, så att Emma blir mörkare men himlen, havet och horisonten syns. Sedan har jag redigerat bilden och lyft fram Emma med hjälp av Camera Raw och Photoshop.

Så jag ser redigering som en viktig del i mitt fotograferande, och levererar därför aldrig oredigerade bilder. Om jag lyckats time:a ljus och ett ögonblick riktigt bra behövs det inte mer än lite kontrast innan bilden är klar, men oftast vill jag framhäva något och göra det ”lilla extra” med bilden. :D

Före och efter Fotograf Maria Ekblad Nyföddfotograf i Göteborg

Bilden är från när jag var andrefotograf på ett superfint bröllop i Gottskär tillsammans med Moa Pettersson i somras.

Läs om och boka din fotografering

Menu