NU BOKAS HÖST & VINTER 2024

elinchrom five fotografering studio recension tips

Elinchrom Five – en grym uppgradering

elinchrom five fotografering studio recension tips

Elinchrom Five – en grym uppgradering

Förra veckan kom ett paket som jag var otroligt peppad på. I det låg nämligen två helt nya studioblixtar, och sen sändare. Efter att ha fotat med Elinchroms billigaste blixtar för nybörjare kände jag att det var verkligen dags att göra en uppgradering i studion. Och det blev det verkligen!

Elinchrom Five är en riktigt drömmig blixt för alla som fotograferar i studio. Den är supersnabb med synktid på 1/8000 sekund på lägsta nivå och går att ställa in efter fotografens behov. Den har också en hel del funktioner som jag längtade otroligt mycket efter, då jag vuxit ur mina gamla studioblixtar.

 

elinchrom five studioblixt recension tips fotograf studio

 

Trådlösa studio blixtar men som ändå går att ladda

En av de viktigaste sakerna med blixtarna, var att de är trådlösa. Jag har haft en liten studio i Göteborg och jag har en liten studio i Alingsås och om det är något jag är trött på så är det behöva flytta runt sladdar när jag fotograferar. Men, man vill ju heller inte ha en blixt som laddar ur hela tiden, så därför blev jag väldigt pepp på Elinchrom Five när jag förstod att de går att ladda samtidigt som man fotar, om man vill det. Så om batteriet börjar sjunka till en obehagligt låg nivå, då slänger du bara in sladden i väggen. Och du kan också ha extrabatterier laddade och klara att byta ut.

Jag fotar ju främst i min studio men är iväg på lite uppdrag ibland och då kan det vara väldigt smidigt att slippa ha väggkontakt. Och det känns ju väldigt future proof, vem vet vad jag fotar om 5 år?

 

elinchrom five fotografering studio recension tips

 

Snabba blixtar perfekta för att fota snabba barn

En sak jag störde mig på med mina gamla blixtar var att jag fick alldeles för många bildrutor som var svarta. För även om jag har snabb kamera i studion (fotograferar med en Canon R6 för tillfället) så hängde blixtarna inte med, vilket var otroligt irriterande. Så framförallt när jag fotograferade snabba barn så kände jag att jag missade fina ögonblick och miner för det går ju på en ögonblicks sekund! Även om jag fick fina bilder ändå så var detta en stor faktor i val av ny blixt. Och när jag provade Elinchrom five i studion så blev jag helt paff hur mycket jag kunde peppra på med kameran och blixten följde med. Svarta bildrutor no more!

 

elinchrom five fotografering studio recension tips

 

LED-lampa med inställbar vitbalans som inställningsljus

Jag filmar ju otroligt mycket behind the scenes i min studio, både till YouTube och Instagram. Och jag har haft stora problem med att blixtlampan är så himla gul i vitbalansen, så det blir väldigt fult. Ibland har jag ställt upp en extra videolampa bredvid för att kunna belysa de jag fotar litegrann, men man vill ju samtidigt inte få något spilljus från det in i kameran. Så det har varit krångligt för mig. Så när jag läste att man kan ställa in själva modellampans vitbalans efter vad man själv önskar, så blev jag så glad. Här i studion testade jag direkt och alltså det är en otrolig egenskap när man vill få snyggt material till sociala medier.

 

elinchrom five fotografering studio recension tips

 

Att kunna få kort skärpedjup

En av de stora sakerna jag också verkligen har längtat efter är att kunna få kort skärpedjup i studion. Jag älskar verkligen att fota med det på vissa fotograferingar men mina gamla blixtar har inte gått att sänka lägre än en viss nivå. Vilket gjorde att jag behövde ha bländare på 3,5-4,5 ungefär. Och när jag gör vissa sorters fotograferingar, till exempel nyföddfoto, då är det så fint att kunna få lite djup i bilden. Så när jag provfotade lite här och såg hur fint och blurrigt bakgrunden och rekvisitan blev, så kom det absolut en tår i ögat på den här nörden.

 

Så allt som allt, är jag jättenöjd med mitt köp. Det var verkligen inte billigt, men en så värd investering som redan har gjort stor skillnad i mitt jobb och som gör det kul att fotografera i studion. Ser fram emot att skapa stordåd i studion med dessa framöver!

 Om du vill se en youtubevideo med mina första reaktioner och se hur blixtarna fyrar av i studion hittar du den här! 

yours truly

I bloggen delar jag med mig av  favoritbilder från fotograferingeringar, behind the scenes från studion och mitt liv som fotograf.

nyföddfotografering göteborg bebisbilder fotograf maria ekblad